Blog Yazarak Para Kazanma
Bayanların mükemmel yeteneklerinden biri de blog yazmak. Bu yazımızda bir blog nasıl kurulur, bu blogdan nasıl para kazanılır gibi sorularınıza cevap bulacaksınız.
Yazarak kazanma konusunda öncelikle kategorinizi belirlemelisiniz. Hangi konuda ne yazacağınızı, ne kadar yazı ekleyeceksiniz, google’a sitenizi nasıl kabul ettireceksiniz, Google sayesinde nasıl para kazanacaksınız.
Reklam firmaları hangileri ve bu reklam firmalarından nasıl para kazanılır gibi sorularınızın cevabını gelin adım adım anlatalım. Önemli olan sabırla bu yazıyı sonuna kadar, atlama yapmadan okumanız. Paranızı tehlikeye atmayın. Hiçbir masrafı olmadan, yalnızca yazarak para kazanmanızın birçok yolu var… Bunlardan biri YAZITOR. Gayet güzel hazırlanmış YAZITOR STARTER sayesinde yazarak nasıl para kazanacağınız anlatılmış. Ancak sitemizde hiçbir ücret ödemeden, hiç masrafsız da işlere hazırlanmanız önem taşımakta. Bu yüzden uygun fiyata YAZITOR STARTER ile işe başlamak isteyenler elbette başlasınlar. Ancak ben para ödemeyeyim ama bu işi az-çok öğreneyim diyorsanız yazımızın devamını okuyun. Şimdi adım adım anlatalım:
NE YAZMAK İSTİYORSUNUZ?
Kategori konusunda bilgi sahibi olduğunuz birşeyler yazmanız çok daha iyi. İster yemek tarifleri yazın, ister günlük hayatınızla ilgili blog yazın, ister bir işiniz, bir hobiniz varsa bununla ilgili şeyler yazın. Ancak kategorinizi iyi belirlemeniz, kopya içeriklerle sitenizi doldurmamanız gerekir. Kopyala-yapıştır içerikler telif hakkı konusunda tehlikeli olduğu gibi Google indexlemesi ve Google arama motorunda üst sıralara çıkmanızı zorlaştıracaktır.
İlk olarak hangi içerikte bir site kuracağınıza karar verin, sonra diğer adımlara geçelim. Bir haber sitesi kurmayın. Eğer bir haber sitesi kuracaksanız, daha özelleştirilmiş bir haber sitesi kurun. Yani milliyet, hürriyet, mynet gibi milyonluk hite sahip siteler varken Google sizin haber sitenizi üst sıralara çıkarması çok zordur. Ancak belli türde haberlere yoğunlaşırsanız Google bu konuda sizi üst sıralara çıkarır.
RAKİP ANALİZİ!
Google arama motorunda belirlediğiniz türdek rakiplerinizi bulmalısınız. Öncelikle onlar ne kadar güçlü! Yani site içerikleri ne kadar zengin, hangi tür içerikler sağlıyorlar, sürekli takipçileri var mı, açık sayaçları varsa günlük hitleri ne kadar. Siteleri ne kadar yaşlı, güncelleme hızları nedir gibi analizler yapmalısınız. Bu aşamayı atlarsanız 1. Sayfa yada 1. Sıra olma olasılığınız düşeceği için sitenizden kazanacağınız para da ciddi oranda düşecektir. Düşünün. Bir araştırma yapıyorsunuz. Örneğin Google arama motoruna girdiniz, tatlı tarifi arıyorsunuz. Hızlı tatlı tarifi diye yazdınız. Tıklayacağınız siteler genellikle ilk 5-10 sitedir. Özellikle ilk 3 sitenin tıklanma istatistiği çok daha fazladır.
ANAHTAR KELİME ANALİZİ
Site türünüzü belirledikten sonra önemli bir konu ise hangi kelimelerde yükselmek istediğinizi düşünmeniz ve bu konuda da analizler yapmanız. Belli bir kelime grubuna yoğunlaşmanız yalnızca o kelimelerden ziyaretçi geleceği anlamına gelmez. Sadece hit imkanınızı arttırıyorsunuz. Çünkü hiç alakası olmayan kelimelerden bile zamanla hit gelecektir… Yine de belli bir kelime grubuna yoğunlaşırsanız ne yaptığınızı daha çok bilirsiniz. Zaman içerisinde öğreneceğiniz SEO (Arama Motoru Ayarları) konusunda da bu anahtar kelimeler işinize yarayacak. Uğraşmam bunlarla diyorsanız üst sıralara çıkmanız (rakip analiz durumuna göre) zorlaşabilir. En azından zaman içerisinde hitinizdeki düşüşlerin nedenini bu analizleriniz sayesinde anlayacaksınız…
SİTE İSMİNİN BELİRLENMESİ
Site isminizi site içeriğinizle alakalı belirleyin. Bu, arama motorları için çoğu zaman işe yarar. Özellikle de en çok önem verdiğiniz anahtar kelimenin site isminizde bulunması çok işe yarayacaktır. Çünkü genellikle siteler ilk olarak kendi isimlerinde yükselirler.
Site isminizin akılda kalıcı olması, sitenize daha önce gelen ziyaretçinin tekrar sitenizi bulma olasılığını arttıracaktır. 1-2 kişi için düşünmeyin. Zamanla bu yüzlerce kişi olabilir!
Site isminiz 2kelimeyi geçmemeli. Maksimum 3 olur ama çoğu zaman tek yada iki kelimelik site isimleri tercih edilir. Markalar genellikle tek kelimelik olsa da, site isimleri çoğu zaman 2 kelimeden oluşur.
ALT YAPI!
Site tabanınızı belirleyelim. Öncelikle ücretli bir site mi açacaksınız, ücret vermeden blog tabanlı bir site mi kuracaksınız? Ücretli site açacaksanız yıllık alan adı ve hosting ücreti ödersiniz. Ben bu seçeneği, site işinde biraz daha uzmanlaştıkça seçmenizi tavsiye ediyorum. Yine de direkt belli bir ismim olsun diyenler bana ulaşabilir. Bu konuda size yardımcı olacağımdan emin olabilirsiniz.
Hiçbir ücret ödemeyeyim diyorsanız blog tabanlı site kurarsınız. Birçok blog tabanlı alanadlarında reklamlar vardır. Size bir kazancı olmayan, aksine zararı bile dokunabilen ordan burdan fırlayan reklamlar olması mümkün. Ancak blogspot.com tabanında bu sorun yok. Siteadınız.blogspot.com şeklinde bir site açmanız mümkün. Böylece hiçbir ücret ödemeden çok kolay bir şekilde sitenizi kurmuş olacaksınız…
SİTE KURULUMU
Site tabanınız eğer ücretli ise wordpress kurmanızı öneririm. WordPress Google tarafından hızlı indexlenebilen bir kodlamaya sahip. Ücretsiz bir site kuracaksanız blogspot.com tabanından kurmanızı tavsiye ediyorum. Ücretli site kuracaklar bana ulaşırlarsa uygun bir fiyata gerek alanadı-hosting olsun, gerekse site kurulumu hakkında yardımcı olacağım. Gerçekten çok uygun fiyata güzel bir site kurmanız mümkün…
Ücretsiz site kurma konusuna gelince; blogger.com yada blogspot.com sitesine girin. (ikisi de aynı).
Ekranda yeni blog kurmanızı sağlayan linkler var. Bu linke tıkladığınızda bir form çıkıyor. Alanadınızı belirliyorsunuz. Sadece site adınızı Türkçe karakter kullanmadan yazın. Örneğin; siteadi şeklinde yazdığınızda yan tarafında blogspot.com yazar ve buradan sitenizin adresi siteadi.blogspot.com yada www.siteadi.blogspot.com olur. Bir sonraki adımda otomatik olarak hangi temayı seçeceğiniz sorulur. Burada yer alan temalardan birini kullanacağınız gibi daha sonra kendi temanızı da kullanabilirsiniz. İnternetten indirdiğiniz bir blogger temasını da sitenizde kullanmanız mümkün olacak. Şimdilik buradaki bir temayı seçin. Siteniz kuruldu. Ancak ilk yazınızı eklemeniz gerekiyor. İsterseniz ilk yazınızı sitemiz çok yakında aktif olarak burada vesaire yazın, isterseniz direkt işe başlayın, farketmez. Ama ilk yazıyı hemen ekleyin.
YAZI EKLEME
Blogger.com ‘a girdiğinizde artık buradan site istatistiklerinizi, yerleşim ayarlarını, yeni yazı ekleme işlemlerinizi yapabileceksiniz. Yeni yazı linkine tıkladığınızda ekrana çıkan panelden yayınınızı yapabilirsiniz. Etiker; anahtar kelime demektir. Aralarına virgül koyarak siteniz Google arama motorunda bu yazı nasıl aranarak bulunabilir bunları düşünerek yazın. Örneğin; tatlı, tatlı tarifi, keşkül, keşkül tarifi, keşkül nasıl yapılır, siteadi, kolay tatlı tarifleri
Her yazınıza en az 1 görsel eklemeniz, faydanıza olacaktır. Böylece görseller aramasında da sitenizin bulunma imkanı çıkacaktır. Hiti etkileyen etmenlerden biri de görsel bulunmasıdır…
SİTEDEN PARA KAZANMA
Sitenizden para kazanma konusunda çok aceleci olmayın. Özellikle yapım aşamasında olan siteniz için reklam talebinde bulunmayın. Özellikle Google bu konuda hassastır. Google’dan para kazanmanız, Google adsense sistemi ile mümkün olacak… Adsense internet reklam firmaları arasında tartışmasız en iyi olanıdır…
Site içeriğinizi zenginleştirdiniz, arama motorunda çıkmaya başladınız. Şimdi sitenizden para kazanabilirsiniz. Her ne kadar çok sayıda reklam firması olsa da benim ilk tercihim Google Adsense! Sitemiz bayanlarais.org’da da adsense reklamları kullanıyoruz. Bayanlara İş Organizasyonu olarak araştırdığımız birçok reklam firması içinden en çok kazandıranın da Google adsense olduğuna karar verdi. Ayrıca adsense reklamları yayınladığınızda indexleme hızınızda artış olduğu doğrudur. Çünkü Google spiderlarından biri de site içeriğine göre reklam çağırmakla meşguldür. Böylece site içeriğiniz hızlıca taranacaktır…
GÜNCELLİĞİN VE ÖZGÜNLÜĞÜN ÖNEMİ
Google arama motoru siteleri sürekli ziyaret eder. Günde 1-2 yayın yapmanız, sitenizin değerini zaman içerisinde artıracaktır. Ancak kopyala-yapıştır yayınlar google’da değer kazanmaz. Değer kazanması için başka sitelerden bu sayfanıza link yönlendirmeleri (backlink) olması gerekir. Site içeriğiniz size ait olursa, değeri daha fazla olur. Sizin kelimeleriniz olması, telif hakkına sahip sitelerden de içerik almamanız bu işten para kazanmanızı sağlayacaktır. Aslında birçok kişi buna bir iş değil de bir meşgale, hobi, eğlence, boşa geçen vakti değerlendirme olarak bakmakta. Siz de böyle bakarsanız ve günlük 2 yazı eklerseniz siteniz kısa zamanda yükselecek ve kısa zamanda az-çok para kazanmaya başlayacaksınız…
Çok yakında reklam yerleşimlerinin önemi, en çok hangi reklam boyutlarının para kazandırdığından ve diğer reklam firmalarından bahsedeceğiz. Şimdi bir site kurun, yazılarınızı ekleyin ve sitemizi takip edin…
Her ne kadar adım adım anlatım yapmış olsak da YAZITOR kullanan kullanıcıların parasını verdikleri bu ürünü kullanıp daha kısa sürede para kazanmaya başladıkları gözlenmiştir. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez. Benim öngörüm, YAZITOR STARTER ile işe başlamanız. Ancak derseniz ki yazı yazarak para kazanmak ikinci planda. Ben blog kurmayı öğrenmek istiyorum. Bu benim için bir hobi. Ancak zaman içerisinde para kazandırmasını istediğim bir hobi. Böyle düşünenler hiç boşuna para harcamasın, direkt yukardaki anlatımlarımızı kullanarak bir blog kursunlar.
Blog kurma ve geliştirme aşamasında yardım almak isterseniz; bu yazıya yorum yapabilir yada info@bayanlarais.org mail adresimize mail atabilirsiniz.
Teşekkürler çok güzel bir paylaşım olmuş.